Czy zastanawialiście się kiedyś, które warzywa i owoce warto wybierać wiosną?
I dlaczego właśnie te?
Polska jest krajem o klimacie umiarkowanym, co oznacza, że występują w niej cztery pory roku. Każda z tych pór sprzyja uprawie określonych gatunków roślin. Wiosną, na przełomie kwietnia i maja przypada sezon na młode, zielone warzywa takie jak sałata, brokuły, młoda kapusta czy szparagi.
Dlaczego polskie warzywa?
Oto kilka powodów, dla których warto wybierać polskie warzywa
i owoce sezonowe zamiast importowanych:
• Smak – rośliny hodowane w glebie, mające dostęp do promieni słonecznych posiadają o wiele lepszy smak niż rośliny hodowane w szklarniach,
• Wartości odżywcze – dostęp do słońca i gleby znacznie zwiększa zawartość witamin i minerałów w warzywach i owocach,
• Cena – rośliny sezonowe są najtańsze właśnie podczas trwającego na nie sezonu,
• Dostępność – owoce i warzywa sezonowe można spotkać na każdym targu i niemal w każdym sklepie, nie musimy ich szukać w dużych marketach czy sprowadzać na zamówienie,
• Troska o środowisko – rośliny uprawiane lokalnie mają znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż rośliny hodowane w szklarniach lub przywożone do Polski w innych krajów.
Co wybierać?
W kwietniu i maju przypada sezon na następujące owoce i warzywa:
• szparagi, sałata, młoda kapusta, karczochy, brokuły
• młoda marchew, kalafior, rzodkiewka, rukola,
• seler, szczaw, boćwina, jagody, cebula,
• brukiew, pieczarki, rabarbar i rozmaite kiełki (brokuła, rzodkiewki, słonecznika itp).
Zachęcam zatem każdego, kto dba o zdrowie, środowisko oraz swój portfel do częstego odwiedzania targowisk i regularnego spożywania świeżych polskich warzyw i owoców.
Anna Ścigała-Kocan
mgr dietetyki