Wiosenne smakołyki

Czy zastanawialiście się kiedyś, które warzywa i owoce warto wybierać wiosną? 

 

I dlaczego właśnie te?

 

Polska jest krajem o klimacie umiarkowanym, co oznacza, że występują w niej cztery pory roku. Każda z tych pór sprzyja uprawie określonych gatunków roślin. Wiosną, na przełomie kwietnia i maja przypada sezon na młode, zielone warzywa takie jak sałata, brokuły, młoda kapusta czy szparagi.

 

 

Dlaczego polskie warzywa?

 

Oto kilka powodów, dla których warto wybierać polskie warzywa

i owoce sezonowe zamiast importowanych:

 

• Smak – rośliny hodowane w glebie, mające dostęp do promieni słonecznych posiadają o wiele lepszy smak niż rośliny hodowane w szklarniach,

Wartości odżywcze – dostęp do słońca i gleby znacznie zwiększa zawartość witamin i minerałów w warzywach i owocach,

• Cena – rośliny sezonowe są najtańsze właśnie podczas trwającego na nie sezonu,

• Dostępność – owoce i warzywa sezonowe można spotkać na każdym targu i niemal w każdym sklepie, nie musimy ich szukać w dużych marketach czy sprowadzać na zamówienie,

• Troska o środowisko – rośliny uprawiane lokalnie mają znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż rośliny hodowane w szklarniach lub przywożone do Polski w innych krajów.

 

 

 

 

Co wybierać?

 

W kwietniu i maju przypada sezon na następujące owoce i warzywa:

 

• szparagi, sałata, młoda kapusta, karczochy, brokuły

• młoda marchew, kalafior, rzodkiewka, rukola,

• seler, szczaw, boćwina, jagody, cebula,

• brukiew, pieczarki, rabarbar i rozmaite kiełki (brokuła, rzodkiewki, słonecznika itp).

 

 

Zachęcam zatem każdego, kto dba o zdrowie, środowisko oraz swój portfel do częstego odwiedzania targowisk i regularnego spożywania świeżych polskich warzyw i owoców.

 

 

Anna Ścigała-Kocan

mgr dietetyki

 

 

 

 

19 maja 2021